De Financiële Voordelen

Ontdek welke financiële voordelen je kunt genieten door te investeren in energieoplossingen

Energie Investeringsaftrek
(EIA)

Er is een regeling genaamd Energie investeringsaftrek (EIA).
Deze energie investeringsaftrek geeft recht op 40% aftrek van de winst van het geïnvesteerde bedrag. Door deze extra aftrek zal er minder winstbelasting verschuldigd zijn. Een BV dat maximaal 200.000 euro winst maakt betaald 19%, en een BV dat meer dan 200.000 euro winst maakt betaald 25,8%.

Er dient een beschikking aangevraagd te worden bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Met deze beschikking kan de extra aftrekpost in de jaarrekening en aangifte winstbelasting opgevoerd worden.

De beschikking dient binnen 3 maanden nadat de opdracht is verstrekt te zijn aangevraagd (de 3 maanden beginnen te lopen vanaf het moment van ondertekening van de offerte of opdrachtbevestiging door de opdrachtgever).

De opdrachtgever dient winstbelasting te betalen. Indien er geen winstbelasting wordt betaald is er geen recht op de EIA.

Kleinschaligheids-investeringsaftrek
(KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, of KIA,
helpt ondernemers die geld uitgeven aan hun bedrijf. Of je nu een nieuwe bedrijfsauto koopt, je kantoor inricht, of een computer aanschaft, zowel nieuwe als tweedehands spullen komen in aanmerking. De Belastingdienst kijkt naar wanneer je hebt besloten te kopen—bijvoorbeeld wanneer je een offerte accepteert, een contract tekent of daadwerkelijk iets aanschaft. Hoeveel je mag aftrekken van je winst hangt af van hoeveel je hebt uitgegeven in het jaar. De regels en de bedragen voor aftrek kunnen elk jaar veranderen.

Voorwaarden voor Kleinschaligheidsaftrek in 2024
Om gebruik te maken van de KIA moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je moet ondernemer zijn en belasting betalen via de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
  • Je bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn.
  • Je investeert in nieuwe of tweedehands bedrijfsmiddelen voor je bedrijf.
  • Je totale investering moet minstens € 2.801 per jaar zijn, met een minimum van € 450 per aankoop.

Welke bedrijfsmiddelen komen in aanmerking?

De KIA geldt voor diverse bedrijfsmiddelen zoals:

  • Machines en auto's (tot € 30.000).
  • Kantoormeubilair, computers, laptops en gereedschappen.
  • Bedrijfspanden (exclusief de grond).
  • Software, octrooien en auteursrechten.

Deze lijst kan elk jaar veranderen, dus het is belangrijk om de nieuwste informatie bij de Belastingdienst te controleren.

Investeringen en de KIA:

De KIA is er om kleinere ondernemers te helpen. Om in aanmerking te komen, moet je tussen de €2.801 en €387.580 investeren. Het aftrekpercentage neemt af naarmate je meer investeert. Het is dus voordelig om binnen deze grenzen te blijven voor maximale aftrek.

Duurzaamheidslening via SVn

SVn ondersteunt ondernemers die een positieve impact willen maken op maatschappij en milieu door passende leningen te bieden voor projecten zoals energiezuinigheid en duurzaamheid. Als ondernemer kom je in aanmerking voor financiering als je project bijdraagt aan overheidsdoelen zoals innovatie of verduurzaming. Afhankelijk van het soort lening, kun je verschillende documenten nodig hebben en varieert het aanvraagproces. ​

Voor meer informatie over de aanvraagprocedure en de vereisten, kun je de website van SVn bezoeken: SVn Bedrijven.

Ontdek wat jij kunt besparen met onze Energieoplossingen
Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen?​​​
Vul jouw gegevens in en ontvang een berekening op maat.